تحلیل صادرات دانش بنیان و چالش‌های کارآفرینی در ایران

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شناسا، در سخنرانی خود در دومین کنفرانس راهکارهای توسعه کارآفرینی بین‌الملل به تحلیل صادرات دانش‌بنیان و چالش‌های کارآفرینی در ایران پرداخت.

به گزارش روابط عمومی؛ حسن نظربلند مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر شناسا، در سخنرانی خود در دومین کنفرانس راهکارهای توسعه کارآفرینی بین‌الملل با رویکرد فناوری مالی بیان کرد؛ طبق آمار صادرات دانش‌بنیان ایران در سال گذشته به میزان ۲.۵۶۰ میلیارد دلار اعلام شده است. با توجه به برآوردهای غیررسمی، این رقم ممکن است به ۴ تا ۵ میلیارد دلار برسد، زیرا بخش قابل توجهی از صادرات دانش‌بنیان به خدمات ارائه‌شده توسط شرکت‌های غیررسمی مربوط می‌شود. این عدد به وضوح نشان‌دهنده پتانسیل بالای صادرات دانش‌بنیان برای کمک به تراز ارزی کشور است، به‌ویژه در شرایطی که حجم قاچاق سوخت نیز حدود ۴ میلیارد دلار برآورد می‌شود.

وی با تأکید بر اهمیت کارآفرینی، به چالش‌های موجود در این حوزه اشاره و بیان کرد؛ هنوز تفاوت بین کارآفرین و تولیدکننده در سیاست‌گذاری‌های ملی درک نشده است.

وی توضیح داد که کارآفرینان باید از نیازهای بازار شروع کنند و برای رفع آن‌ها اقدام نمایند، در حالی که تولیدکنندگان معمولاً بر اساس موجودی خود عمل می‌کنند.

نظربلند همچنین به اثرات تحریم‌ها بر شناخت نیازهای جهانی اشاره کرد و گفت که کارآفرینان ایرانی در یک فضای ایزوله زندگی می‌کنند و از نیازهای بین‌المللی بی‌خبرند، چالش‌هایی مانند ارز چند نرخی و فیلترینگ نیز به عنوان موانع مهم بر سر راه کارآفرینی ذکر شد.

در ادامه، وی به تاریخ تجارت در ایران اشاره کرد و گفت که ایرانیان ذاتاً تاجران خوبی هستند. برای موفقیت در تجارت بین‌المللی، باید بر شناخت بازارها و نیازها تمرکز کرد. همچنین نمونه‌هایی از موفقیت‌های ایرانیان در عرصه سلامت در کشورهای دیگر ذکر شد، از جمله کلینیک چشم پزشکی نور که در چند کشور فعالیت دارد.

حسن نظریلند تأکید کرد که کشور باید با سرمایه‌گذاری مولد برخورد مناسبی داشته باشد تا ارز به کشور بازگردد و از مشکلات موجود کاسته شود.

وی همچنین به چالش‌های کارآفرینی بین‌الملل و فرصت‌های فین‌تک در ایران اشاره کرد و با اشاره به وضعیت کنونی کارآفرینی بین‌الملل در ایران، بیان کرد که تفکیک بین کارآفرینی و نیازهای بازار جهانی وجود ندارد و این موضوع تهدیدی برای توسعه کارآفرینی بین‌المللی کشور به شمار می‌آید. وی افزود: “ما به مدت ۲۰ سال از جریان اصلی فین‌تک بین‌المللی خارج شده‌ایم و مسیر دیگری را دنبال کرده‌ایم. این دو مسیر تکاملی مختلف، فرصتی برای ما فراهم کرده است.”

وی در ادامه توضیح داد که برای ساخت یک نظام مالی از صفر تا صد در سطح جهانی، لازم است به شرکت‌های بزرگ آمریکایی همچون ویزا و مستر کارت مراجعه کرد. او تأکید کرد: “این شرکت‌ها به قدری بزرگ هستند که برخی بازارها برای آن‌ها اهمیتی ندارند.” به گفته وی، در حال حاضر حدود ۱.۵ میلیارد نفر در دنیا دارای حساب بانکی هستند، در حالی که ایران تنها ۵ میلیون نفر از این تعداد را شامل می‌شود.

وی همچنین به بازارهای همسایه ایران اشاره کرد و گفت: “در کشورهای همسایه مانند پاکستان، افغانستان، ترکمنستان و عراق، بیش از ۷۰ درصد مردم دارای حساب بانکی هستند. به عنوان مثال، در افغانستان این رقم به ۹۰ درصد می‌رسد. جمعیت کل بانک‌های همسایه ما حدود ۱۴۰ میلیون نفر است.”

نظربلند تأکید کرد که ایران می‌تواند به عنوان یک اکوسیستم جایگزین در سطح جهانی عمل کند، مشروط بر اینکه نیازهای بازارهای همسایه را بشناسد. او گفت: “مهم‌ترین آسیب ما در دوران تحریم این بود که نتوانستیم نیازهای این کشورها را شناسایی کنیم.”

وی در پایان با اشاره به تجربیات کارآفرینان ایرانی، افزود: “متأسفانه کارآفرینان ما از نیازهای فین‌تکی همسایگان خود آگاهی ندارند. این موضوع به فرهنگ و تفاوت‌های موجود در روش‌های مالی مربوط می‌شود.” او ادامه داد: “اگر قصد دارید در حوزه فین‌تک فعالیت کنید، باید این تفاوت‌ها را بشناسید و درک کنید که صرفاً به دلیل وجود خدماتی مانند کارت به کارت یا خرید اینترنتی، نمی‌توانیم فرض کنیم که همسایگان نیز همین خدمات را دارند.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *